Máte plný Gmail nebo Google Disk? Je čas na úklid!

Jan Zatloukal


Nacházíte se v archivu mého blogu, který již není udržovaný. Novější články o testování píšu na Testujeme.software.

seznam článků v archivu blogu

Aplikace od Google používáme denně jak pro práci, tak osobní záležitosti. Není proto naškodu udělat občas menší čistku a uvolnit místo pro další e-maily nebo soubory.

Aplikace od Google používáme denně jak pro práci, tak osobní záležitosti. Není proto naškodu udělat občas menší čistku a uvolnit místo pro další e-maily nebo soubory.

Ukliďte si nepořádek

I když není e-mail pro sdílení souborů určen, občas vám v něm přistane větší či menší příloha. Některé starší e-maily už můžou být nepotřebné. Možná máte na disku soubory, o kterých ani nevíte. Nejjednodušší je tedy tyto soubory, či e-maily, najít a prostě smazat.

Gmail

V Gmailu máte skvělé možnosti vyhledávání pomocí operátorů. Určitě se na ně podívejte a vyzkoušejte je. Většina lidí o nich neví a přichází tak o spoustu vychytávek. Nám budou stačit dva:

Pokud chceme například najít všechny e-maily, které jsou větší než 2MB a jsou starší než 5 let, zadáme do vyhledávacího pole následující příkaz. Vyhledané e-maily pak můžeme smazat *.

larger:2m older_than:5y
(larger than 2 MB, older than 5 years = větší než 2 MB, starší než 5 let)

* smazané soubory budou ještě 30 dní v koši

Google Disk

Google Disk bohužel takové operátory nemá, můžeme se ale na největší soubory podívat ve výpisu kvóty, který najdete na adrese https://drive.google.com/#quota.

Pokud máte Google Disk nainstalovaný na svém počítači, můžete také použít aplikaci WinDirStat (nebo si najděte její alternativu pro Linux/macOS). Tato aplikace projde celý váš (pevný) disk, nebo vybranou složku (Google Disk) a vypíše vám statistiky o souborech. Můžete si pak najít soubory, které jsou příliš velké a třeba je zálohovat na DVD nebo externí disk, pokud k nim nepotřebujete často přistupovat.

Získejte více místa

Google v minulosti nabízel navýšení místa po tom, co jste zabezpečili svůj účet. Myslím, že to byla jednorázové akce, ale možná se bude opakovat, nebo stále nějak běží. Zkontrolujte si proto zabezpečení svého účtu a možná získáte 2 GB navíc: https://myaccount.google.com/secureaccount

Pokud často fotíte, můžete využít Fotky Google, tato aplikace automaticky nahrává fotografie z vašich zařízení a nabízí neomezený prostor, jen fotky zmenší, pokud jsou moc velké a mírně je zkomprimuje. Pro fotky z mobilu je to ideální řešení, pro profesionální fotografy bych toto ale nedoporučil.

Placené úložiště

Někdy už vám ale místo, které máte od Google zdarma, nebude stačit ani po promazání zbytečných souborů, pak vám doporučuji přejít na placenou verzi. 100 GB získáte za 1,99 USD, což je asi 50 Kč měsíčně.

Na placené úložiště můžete přejít zde, budete k tomu potřebovat jen kartu s možností plateb přes internet (to už jsou dnes snad všechny). Google si pak částku automaticky stáhne z vašeho účtu.

Alternativy

Další možností je využití více podobných služeb. Existují jich spousty, já bych doporučil snad jen DropBox, kde můžete získat spoustu volného místa přes doporučení přátelům, nebo různé promo akce. Můj DropBox má například aktuálně něco přes 36 GB volného místa zdarma. Kromě zálohy souborů má také aplikaci Paper, která je kombinací projektového manažeru a textového editoru.

Poměrně stejné možnosti, jako Google, nabízí také Microsoft se svým OneDrive. Je na vás, jestli ho vyzkoušíte, ale já i moje okolí používáme vše od Google, takže přejít na OneDrive by bylo kontraproduktivní :-)